Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Emléke képes leírás - Trianon.tlap.hu
részletek »

Emléke - Trianon.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: trianon.tlap.hu » Emléke
Keresés
Találatok száma - 4 db
Emlékmű Nagykörű

Emlékmű Nagykörű

Trianon emlékmű Nagykörűben közadakozásból. 2009-ben elkészült az emlékmű. z avatás a Nemzeti Érzelmű Motorosok, és a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrzők bevonulásaival kezdődött. A Magyar himnusz után beszédet mondott és leleplezte az emlékművet dr. Veres Nándor polgármester úr. A Honvédtüzér Hagyományőrzők díszsortűz mellett tisztelegtek...

Jeles Napok - Trianon emléknapja

Jeles Napok - Trianon emléknapja

Az I. világháborút lezáró ún. Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a magyar delegációval a békeszerződést a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én. Ezzel a békediktátummal nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem Magyarország elvesztette területe jelentős részét (területe 282 870 km2-ről 92 607 km2-re csökkent), a lakosság létszáma pedig, mintegy 10 millió fővel kevesebb lett. Erre az eseményre emlékezünk Trianon emléknapján.

Múzeum Várpalota

Múzeum Várpalota

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes! Zichy-kastély: A barokk kastély 1725-ben épült, de 1860-ban leégett, és 1863-ban gróf Waldstein János átépíttette klasszicista, romantikus stílusban Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyban jelenleg Trianon múzeum működik. A település egyik földesura, gróf Zichy II. Imre Árva megyei főispán felesége, gróf Erdődy Terézia kezdte meg a kastély építtetését Miután 1860-ban leégett a kastély, éppen egy művészetpártoló földesúr, Waldstein János, Széchenyi barátja birtokolta, aki 1865-ben Ybl Miklós tervei szerint újjáépítette, művészi alkotásokkal és könyvtárral gyarapította. A hatalmas kör alakú könyvtárszoba falait és mennyezetét freskókkal díszíttette. A könyvek és az oldalfreskók a háború és az utána következő időszak alatt megsemmisültek, de a mennyezet freskója, Pállik Béla alkotása megmaradt Az épület 1913-ban a honvédség tulajdonába került; egy ideig itt volt a tüzérmúzeum. A felújított épületben kapott helyet az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződésre emlékező állandó kiállítás. A kastély e mellett kulturális rendezvények helyszíne.

Trianon-emlékhely, Kerepes

Trianon-emlékhely, Kerepes

A Trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulójára (az Összefogás Kerepesért Egyesület és a Székely Kör kezdeményezésével) Kerepes község lakossága emlékhelyet alakított ki. (Az emlékhelyet a Varga-Kő Bt. készítette.)

Tuti menü